Αργύραινα, Μύκονος - Ελλάδα, 84600

Η Ώρα του Ύπνου

Για πολλούς γονείς η ώρα του ύπνου αποτελεί μια συνεχή διαμάχη ανάμεσα σε αυτους και τα παιδιά τους. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές τεχνικές που θα αφήσουν το παιδί σας να νιώθει ασφάλεια και αγάπη και θα κάνει την ώρα του ύπνου μια ευχάριστη τελετουργία.

1. Χρησιμοποιήστε την ώρα του ύπνου για να συνδεθείτε συναισθηματικά με το παιδί σας.

Ρωτήστε για την ημέρα τους και για το ποιο ηταν το αγαπημένο τους κομμάτι σε αυτην. Το να μιλήσετε για τα θετικά μιας ημέρας μειώνει τo άγχος και μαθαίνει στα παιδιά να επικεντρώνονται στα θετικά ενώ ταυτόχρονα τους δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση για πιο γαλήνιο ύπνο.

2. Πείτε τους κάτι για το οποίο τα θαυμάσατε ή ήσασταν πολύ ευχαριστημένοι μαζί τους μέσα στην ημέρα.

Με αυτόν τον τρόπο τους δείχνετε ότι τους έχετε δώσει σημασία κατα την διάρκεια της ημέρας. Όταν εκφράζετε ευχαρίστηση για κάτι που έχουν κάνει είναι περισσότερες οι πιθανότητες να το επαναλάβουν. Επίσης τα αφήνεται με μία αίσθηση αγάπης και φροντίδας.

3. Κάντε τα να γελάσουν.

Όλες οι ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά ενεργοποιούνται με το γέλιο. Γι αυτό στις τελευταίες σας δραστηριότητες πριν τον ύπνο να είστε παιχνιδιάριδες και να τα κάνετε να γελάνε. Έτσι τα βοηθάτε να βγάλουν τις εντάσεις της ημέρας και να χαλαρώσουν, έτοιμα για ύπνο.

4. Χαμηλώστε τα φώτα και διαβάστε τους ένα παραμύθι.

Το να είστε συνοδηπόροι στον μαγικό κόσμο τον παραμυθιών είναι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία για τα παιδιά. Βοηθάει στο να συνδεθείτε πριν τον ύπνο και προσφέρει την ευκαιρία να μοιραστείτε έναν φανταστικό κόσμο με το παιδί σας.

5. Πάρτε τα αγκαλιά.

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα ευεργετικά οφέλη της αγκαλιάς. Η αγκαλιά έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει το παιδί να έχει καλύτερη ποιότητα ύπνου, παράγει “ορμόνες χαράς” και αυξάνει την διάθεση.

6. Νανουρίστε τα.

Δεν είναι τυχαίο που τα νανουρίσματα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Τα νανουρίσματα ηρεμούν τα παιδιά και τα βοηθούν στην αυτορρύθμιση. Ότι πρέπει για να έχουν έναν γαλήνιο ύπνο τα πιο μικρά παιδιά.

7. Δημιουργήστε μαζί τον κατάλληλο χώρο.

Καμία φορά μπορεί το περιβάλλον να μην προσκαλεί τα παιδιά και να έχει ως αποτέλεσμα την διαμάχη όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Δημιουργήστε μαζί έναν χώρο στο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείτε πριν τον ύπνο για να διαβασετε παρέα. Βάλτε μίκρα φωτάκια, αυτοκόλλητα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι και αντικείμενα με ωραίες υφές. Προσθέστε τα αγαπημένα τους λούτρινα και τις αγαπημένες τους πυτζάμες. Αυτό το περιβάλλον θα τα κάνει να ανυπομονούν για την ώρα του ύπνου.

Λώρα Λάμπρου
[email protected]
Κοινοποίηση:
elΕλληνικά